Уникална операция по трансплантация на роговица от трупен донор, представи д-р

...
Уникална операция по трансплантация на роговица от трупен донор, представи д-р
Коментари Харесай

Уникална трансплантация на роговица бе извършена у нас |

Уникална интервенция по трансплантация на роговица от трупен донор, показа доктор Веселин Даскалов по време на III-та Научна среща на офталмолозите в България, проведена от Очна болница „ Пентаграм “.

Роговицата е лъскавата и транспарантна обвивка на окото, която пропуща, пречупва и отразява светлината. Различни болести могат да доведат до помътняването ѝ, вследствие на което зрението се поврежда и може да настъпи слепота.

Помътняването на роговицата е една от най-често срещаните предотвратими аргументи за слепота в света.
При демонстрираният способ на засегнатия пациент (реципиент) се присажда роговица от трупен донор, взета от сертифицирана очна банка.

От донорската роговица се изрязва дребно парче, което подхожда безусловно навръх повредената част, която се отстранява от окото на реципиента. Трансплантираният материал се слага на освободеното място и се зашива със специфичен конец, който е 10 пъти по-тънък от косъм.

При сполучлива интервенция, окото последователно възстановява прозрачността си и пациентът проглежда още веднъж. Предимството на новата технология, която е 50% роботизирана, е опцията да се направи доста по-прецизен прорез, без увреждане на вътрешната мембрана на роговицата, която дава отговор за нейната бистрота. Това подсигурява отличен резултат от интервенцията и съкратява доста времето за възобновяване.

Фемтосекундният лазер, употребен при трансплантация на роговица е широко приложим в западните страни, само че в България за тази интервенция се извършва единствено в очна болница „ Пентаграм “. В лечебното заведение той се използва и в рутинната процедура при лекуване на катаракта, където усъвършенства доста оперативните резултати.

Над 100 от най-известните български офталмолози – началници на частни и държавни клиники, академични преподаватели, както и доста млади експерти – специализанти, студенти взеха присъединяване в конференцията, която се организира в Милениум Тауър.

На живо участваха и Д-р П. Весели, притежател на една от огромните очни клиники в Словакия, както и доктор Парис Транос, прочут хирург в региона на болесттите на ретината, който е ръководител на Офталмологичното сдружение на Северна Гърция.

Той изнесе доста забавна презентация за новости в лекуването на макулната недъгавост. Трима непознати експерти се включиха онлайн.

Д-р Карл Клаас от Белгия, който е прочут на публиката в България, защото е оперирал доста заболели с отлепване на ретината, показа сложни случаи с дупки в макулата. Сред онлайн гостите бяха и двама доста известни хирурзи от Словения. Д-р Владимир Пфайфер, (Университетска очна клиника, Любляна Словения) показва нови импланти при лекуване на катаракта - за мултифокални лещи за промяна на астигматизма. Д-р Дреф пък се спря на пресбиопията (корекция на старческото далекогледство).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР